November 24, 2013

Pita Sa Sirom

Sastojci:

  • 12 tankih kora
Za Fil:
  • 200 gr belog sira
  • 4 jaja
  • 1dl kisele pavlake
  • So
Za prelivanje i premazivanje:
  • Kisela voda
  • Oko 1 dl ulja
Način Pripreme:
Umutiti jaja, posoliti po želji, dodati izgnječen beli sir i kiselu pavlaku.
Na stoljnjak ili veću krpu stavite jednu koru koju ćete poprskati i premazmazati kiselom vodom. Posle prskanja kiselom vodom kapnite samo par kapi ulja po sredini. Preko prve stavite drugu koru i isto sprskajte i premažite kisleom vodom i par kapi ulja. Preko druge staviite treću koru i ponovite ostupak sa kiselom vodom i par kapi ulja. Na polovinu kore po stavite fil i urolajte. Prabacite urolanu pitu na pleh u kome ćete peći i koji niste podmazali.
Uradite isto sa ostatkom kora.
Pitu u plehu iseći nožem na željene komade. (Malo fila će iscureti ali sve će doći na svoje mesto, to se neće ni primetiti niti zagoreti). Sada zagrejte ulje do ključanja i kašikom zalijte na svakom mestu gde ste presekli pitu. Tako zalivenu pitu stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite dok ne dobije tamnu zlatnu boju. Kada je pita ispečena, izvadite pleh i premažite vrelu pitu kiselom vodom svuda.  Prekrite suvom krpom i ostavite da se prohladi oko 20 minuta.
Ponovo nožem preseći pitu po presecima koje smo napravili na početku i služiti.

Prijatno!

No comments:

Post a Comment