Dugo
sam po internetu tražila recept kako se pravi mladi beli kravlji sir. Nalazila
sam razne recepte za pravljenje sira sa sirćetom, esencijom, jogurtom itd. Medjutim
nikada mi nije uspelo iako autori tih recepata tvrde da oni dobiju odličan sir.
Izgleda da je prost nesporazum u pitanju, jer ja sam htela da napravim pravi
mladi beli sir, baš onakav kakav se kupuje na pijaci, a ne krem sir ili nešto
što liči na sir.
Isto
tako mnogi su me ubedjivali da sir ne može da se napravi od pasterizovanog
mleka,
već su mi savetovali da nabavim mleko direktno od ljudi koji imaju
krave, da štopericom merim koliko je vremena prošlo od kad je mleko pomuženo,
onda da trčim kući, da termometrom merim kolika je temperatura mleka itd.....
sve u svemu delovalo mi je kao neizvodljiva misija.
Medjutim
sir se može napraviti od bilo kog mleka pa čak i od onog u tetrapaku tj. Pasterizovanog
koje ja i koristim za pravljenje sira.
Sve
što vam je potrebno je mleko, sirište (bez sirišta ne može da se napravi sir),
rerna i malo vremena.
Sastojci:
- 3 l mleka
- 3 kašičice sirišta (maje) – Obavezno čuvati u frižideru
- 2 dl neutralne pavlake (može i bez pavlake, ali ako hoćete masniji sir onda je poželjno dodati)
- Krupna So
Način
Pripreme:
U
velikoj šerpi pomešajte mleko i pavlaku. Mleko zagrejati vrlo malo, da bude
mlako (bolje je da bude hladnije nego pregrejano). Dodati 3 male kašičice sirišta
(maje).
Rernu
zagrejte na 150 stepeni i šerpu sa mlekom stavite u rernu da se greje 10-ak
minuta.
Izvadite
šerpu i nožem isecite na kocke. Da ne bude zabune, nožem ćete samo proći kroz
mleko s'obzirom da još nije gusto ali naziraće se preseci. Kada ste isekli,
vratite u rernu još 25 minuta.
Sada
se već vide isečene kocke jer se surutka odvojila. Opet da ne bude zabune, te
kocke koje su se izdvojile od surutke nisu kocke sira već nam kocke služe da bi
se što više surutke odvojilo.
Pripremite
gazu kroz koju ćete cediti sir i stavite je u cediljku, a cediljku u jednu veću
šerpu da se u nju cedi surutka jer će vam trebati kasnije da u njoj čuvate sir.
Gaza
treba da bude četvorostruko presavijena. Izručite masu iz šerpe u gazu i
ostavite da se ocedi tačno 10 minuta,
nije potrebno više. Kada je prošlo 10 munuta zavežite gazu ili je samo preklopite
i tako zavezanu pritisnuti nečim težim da se cedi još 1 sat.
Ja
obično uzmem jednu šerpu čije je dno istog prečnika kao i cediljka i napunim je
vodom i time pritisnem sir u gazi i cediljci.
Posle
sat vremena cedjenja odvezati gazu i izručiti komad sira na dasku. Iseći ga na kocke
i posoliti ga krupnom solju tako da se beli so odozgo. Ostaviti ga na dasci da
upijeso 24 sata a iza toga staviti u posudu i preliti ga surutkom koju smo
sačuvali od cedjenja.
No comments:
Post a Comment