November 12, 2013

Karamel Kocke

Sastojci:
Kore:
  • 2 jaja
  • 400 gr šećera
  • 250 gr butera
  • 760 gr brašna
  • 3 kašičice praška za pecivo
  • 6 kašika mleka

Fil:
  • 1 l mleka
  • 500 gr šećera u prahu
  • 6 kašika brašna
  • 2 vanile
  • 250 gr  butera

Način Pripreme:
Kore:
Umutiti 2 jaja mikserom i dodati 400 gr šećera. Umutiti penasto i dodati 6 kašika mleka i buter koji je omekšao na sobnoj temperatuti . 760 gr brašna pomešati sa 3 kašičice praška za pecivo i postepeno dodavati umućenoj masi.  Mesiti dok se ne dobije kompaktno i masno testo.
Testo podeliti na 5 istih delova.
Isecite 5 masnih papira veličine pleha na kome ćete peći kore.  Da bi mi sve kore bile iste ja uzmem kalup i nacrtam pravougaonik na papiru i onda na iscrtanom papiru oklagijam kore.  Kore rastanjiti što je više moguce. Onda ih isecati i dodavati na mesta gde je potrebno da bi se dobio ujednačen pravoguaonik , tj da bi se došlo do iscrtanih ivica. (uputstvo u slikama je dole).
Papir sa testom prebacite na prevrnut pleh od rerne i peći u zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 15 minuta. Tako uradite sa svih 5 kora.
Fil:
6 kašika brašna razmutiti sa malo mleka uzetih od 1 l.
500 gr šećera u prahu ispržite da se dobije karamel. Konstanto mešati da ne zagori. Kada se šećer istopio dodajte 1 l mleka pomešan sa vanilom. Kuvati dok se isprženi šećer ne istopi u mleku uz konstantno mešanje. Kada je šećer istopljen dodajte razmućeno brašno i kuvajte dok se ne stegne.
Kada je skuvano u vruće dodati buter da se istopi. Ostaviti da se ohladi.
Kada je fil ohladjen filovati kore.
Nafilovan kolač ostaviti nekoliko sati na sobnoj temperaturi da kore upiju fil i da omekšaju. Kada je kolač omekšao čuvati u frižideru.

Prijatno!

No comments:

Post a Comment