Sastojci:
Kore:
- 2 jaja
- 400 gr šećera
- 250 gr butera
- 760 gr brašna
- 3 kašičice praška za pecivo
- 6 kašika mleka
Fil:
- 1 l mleka
- 500 gr šećera u prahu
- 6 kašika brašna
- 2 vanile
- 250 gr butera
Način Pripreme:
Kore:
Umutiti 2 jaja mikserom i dodati 400 gr šećera. Umutiti
penasto i dodati 6 kašika mleka i buter koji je omekšao na sobnoj temperatuti .
760 gr brašna pomešati sa 3 kašičice praška za pecivo i postepeno dodavati
umućenoj masi. Mesiti dok se ne dobije
kompaktno i masno testo.
Testo podeliti na 5 istih delova.
Isecite 5 masnih papira veličine pleha na kome ćete peći
kore. Da bi mi sve kore bile iste ja
uzmem kalup i nacrtam pravougaonik na papiru i onda na iscrtanom papiru
oklagijam kore. Kore rastanjiti što je
više moguce. Onda ih isecati i dodavati na mesta gde je potrebno da bi se dobio
ujednačen pravoguaonik , tj da bi se došlo do iscrtanih ivica. (uputstvo u
slikama je dole).
Papir sa testom prebacite na prevrnut pleh od rerne i
peći u zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 15 minuta. Tako uradite sa svih 5
kora.
Fil:
6 kašika brašna razmutiti sa malo mleka uzetih od 1 l.
500 gr šećera u prahu ispržite da se dobije karamel.
Konstanto mešati da ne zagori. Kada se šećer istopio dodajte 1 l mleka pomešan
sa vanilom. Kuvati dok se isprženi šećer ne istopi u mleku uz konstantno
mešanje. Kada je šećer istopljen dodajte razmućeno brašno i kuvajte dok se ne
stegne.
Kada je skuvano u vruće dodati buter da se istopi.
Ostaviti da se ohladi.
Kada je fil ohladjen filovati kore.
Nafilovan kolač ostaviti nekoliko sati na sobnoj
temperaturi da kore upiju fil i da omekšaju. Kada je kolač omekšao čuvati u
frižideru.
Prijatno!
No comments:
Post a Comment