Sastojci:
Kore:
- 12 belanaca
- 300 gr pečenih mlevenih lešnika
- 270 gr šećera
- 6 kašika brašna
Fil:
- 13 žumanaca (jedno žumance će vam preostati od mase za glazuru)
- 250 gr šećera
- 160 gr pečenih mlevenih lešnika
- 400 gr maslaca
- 1 kašika džema od kajsija
Ukrašavanje
i Glazura:
- 1 belance
- 250 gr prah šećera
- 2 kašike ulja
- 3 kašičice limunovog soka
- 30 gr čokolade
- 3 kašike ulja
- 80 gr izmrvljenih pečenih lešnika za lepljenje oko torte
Način
Pripreme:
Kore:
Umutititi
6 kora od po 2 belanceta, 45 gr šećera, 1 kašike brašna i 50 gr pečenih
mlevenih lešnika.
Peći 12 minuta na temperaturi od 180 stepeni.
Fil:
Umutiti
dobro 13 žumanaca sa 250 gr šećera i skuvati na pari. Kada se ohladi dodati
prethodno dobro penasto umućen maslac i mutiti dok se masa ne sjedini. Na kraju
dodati 160 gr pečenih mlevenih lešnika.
Od
fila odvojte 2 kašike za premazivanje oko torte. Ostatak podelite u 5
ravnomernih delova i filujte kore. Nafilovati
5 kora a poslednju premažite džemom od kajsije, vrlo tanak sloj. (Ako džem ima
grumuljica prokuvajte ga sa malo vode i propasirajte).
Premažite
tortu sa 2 kašike fila sa svih strana i zalepite mrvljeni pečeni lešnik.
Glazura:
Umutiti
1 belance u čvrst šam, dodati 250 gr šećera u prahu, 2 kašike ulja i 3 kašičice
limunovog soka.Mutiti mikserom dok se ne dobije dovoljno gusta masa koja je
dovoljno gusta da može da se premazuje preko torte.
Sipajte
glazuru preko poslednje kore koja je namazana džemom.
30
gr čokolade otopiti sa 1 kašikom ulja, kada je otopljena dodati još dve kašike
ulja i dobro umutiti.
Sipati
čokoladu u čvršću plastičnu kesu za zamrzivač i odseći vrh kese i našarati
tortu tj napraviti linije pa zatim štapićem ili čačkalicom vući linije jednu ka
gore drugu ka dole.