November 11, 2013

Prebranac

Odlično posno glavno jelo a može da se služi  i kao prilog. Može se služiti i vruć i hladan. Idealno jelo za kombinovane dijete.

Sastojci:
  • 500 gr pasulja
  • 700 gr crnog luka
  • 1 -1.5 dl ulja
  • 2 kašike aleve paprike
  • Biber
  • So
  • Začini po ukusu – lorber, ljuta tucana paprika itd.


Način Pripreme:
Poželjno je pasulj ostaviti preko noći da odstoji u vodi. Ujutru prosuti vodu u kojoj je stajao i staviti nabubreli pasulj u šerpu sa svežom vodom i kuvati do ključanja. Kada je proključao, prosuti svu vodu i zameniti je novom ali vrućom. Nastaviti kuvanje još oko 2 sata ili dok se ne uverite da je pasulj skuvan.
Dok se pasulj kuva iseckajte crni luk i pržite na tihoj vatri dok se ne izdinsta i dobije lepu svetlu braonkastu boju. Luk mora biti mek i trebalo bi ga pržiti bar oko sat vremena.  Kada je luk ispžen dodati biber po želji, so, začin c i na kraju 2 kašike aleve paprike.
Skuvan pasulj ocediti od vode (ostaviti vrlo malo vode) i izručiti ga u šerpu sa lukom. Promešati i kada proključa skinuti sa vatre. Pasulj po želji možete zapeći u rerni.
Prijatno!

Tip!: Prebranac može dosta dugo da stoji u frižideru ali ne bi mu trebalo dodavati šargarepu.

No comments:

Post a Comment