November 30, 2013

Doboš Torta

Sastojci:
Kore:

  • 8jaja
  • 8 kašika šećera
  • 8 kašika brašna
Fil:

  • 4 jaja
  • 300 g šećera u prahu
  • 400 g čokolade za kuvanje
  • 400 gr butera
Za karamel glazuru :

  • 300 g šećera
Način Pripreme:
Kore:
Penasto umutiti 8 belanaca i dodati im 4 kašike šećera. U drugoj posudi umutiti 8 žumanaca sa 4 kašike šećera. Umućena belanca polako kašikom sjedinite sa žumancima i na kraju kašikom umešajte 8 kašika brašna.Podeliti masu na 9 jednakih delova za 9 korica.
Isecite 9 komada masnog papira i na svaki iscrtajte krug prečnika 26 cm. Unutar kruga razmažite pripremljenu masu i papir stavite na prevrnuti pleh i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 8 minuta.
Fil:
Umutiti 4 cela jaja sa 300 grama šećera u prahu i kuvajte na pari dok masa ne postane gusta. Zatim skinuti sa pare i dodati čokoladu, koja će se sama rastopiti u vrućem filu. Mešati dok se sva čokolada ne otopi. Kada se masa ohladi sastaviti je sa prethodno penasto umućenim buterom.
Fil podeliti na 9 jednakih delova i filovati kore, sve osim poslednje. Deveti deo vam treba za premazivanje oko ivica torte i ukrašavanje. Po poslednjoj kori ocrtajte nožem trouglove.
Karamel Glazura:
Pripremite dva dugačka noža da vam budu pri ruci. Jedan namažite buterom, a drugi treba da bude topao da njime razmažete karamel glazuru.
Ispržite u šerpi 300 gr šećera dok lepo ne porumeni.Karamel sipajte brzo po poslednjoj kori i razmažite vrućim nožem. Nemojte sipati  sav karamel, sipajte samo onoliko koliko je dovoljno da prekrije koru, i razmažite ga dobro da sloj ne bude debeo.Masa ce brzo početi da se steže tako da nožem namazanim buterom odmah zarežite po već izrezanim kriškama.
Ako niste uspeli da sve izrežete dok se karamel nije stegao, ugrejte nož na vatri i tako vrućim nožem isecite karamel. Sada namažite tortu sa strana i ukrasite.

Prijatno!

No comments:

Post a Comment