June 30, 2013

Džem od Japanskih Šljiva


Danas sam slučajno naletela na japanske šljive i rešila da probam da napravim džem. Mogu vam reći da je odličan, ukus mu je vrlo sličan džemu od kajsija a boja džemu od šljiva, taman nešto izmedju. S'obzirom da su šljive bile prilično slatke nisam stavljala mnogo šećera.

Sastojci:
  • 5kg očišćenih šljiva
  • 1 kg šećera
Način Pripreme:
Šljive oljuštiti i iseckati na manje komadiće.
Staviti ih u što veću šerpu na laganu vatru i kuvati jedno 3 sata. Pred kraj kuvanja dodati šećer i kuvati još jedno 30 minuta da se šećer istopi.

Vruć džem sipati u vruće tegle koje ste prethodno zagrejali u rerni na 100 stepeni 20-ak minuta.

Ostaviti da da ohladi pa zatvoriti tegle.

Prijatno!


Tip! Šećer nemojte stavljati nikada na pocetku kuvanja džema iz dva razloga:
1.       U zavisnosti koliko je voće slatko treba odrediti količinu šećera. Pred sam kraj kuvanja džema, izvadite kašikom malo džema na tacnu, i pustite da se ohladi, onda probajte i donesite odluku da li treba još šećera ili ne.

2.       Ako stavite šećer na početku kuvanja džem će izgubiti svoju prirodnu boju i dobiće dosta tamniju nijansu. Jer što se šećer duže kuva on više tamni.

No comments:

Post a Comment