Danas sam
slučajno naletela na japanske šljive i rešila da probam da napravim džem. Mogu vam
reći da je odličan, ukus mu je vrlo sličan džemu od kajsija a boja džemu od
šljiva, taman nešto izmedju. S'obzirom da su šljive bile prilično slatke nisam
stavljala mnogo šećera.
Sastojci:
- 5kg očišćenih šljiva
- 1 kg šećera
Način Pripreme:
Šljive
oljuštiti i iseckati na manje komadiće.
Staviti ih u što veću šerpu na laganu vatru i kuvati jedno 3 sata. Pred kraj kuvanja dodati šećer i kuvati još jedno 30 minuta da se šećer istopi.
Staviti ih u što veću šerpu na laganu vatru i kuvati jedno 3 sata. Pred kraj kuvanja dodati šećer i kuvati još jedno 30 minuta da se šećer istopi.
Vruć
džem sipati u vruće tegle koje ste prethodno zagrejali u rerni na 100 stepeni 20-ak
minuta.
Ostaviti
da da ohladi pa zatvoriti tegle.
Prijatno!
Tip!
Šećer nemojte stavljati nikada na pocetku kuvanja džema iz dva razloga:
1. U zavisnosti koliko je voće
slatko treba odrediti količinu šećera. Pred sam kraj kuvanja džema, izvadite
kašikom malo džema na tacnu, i pustite da se ohladi, onda probajte i donesite
odluku da li treba još šećera ili ne.
2. Ako stavite šećer na početku
kuvanja džem će izgubiti svoju prirodnu boju i dobiće dosta tamniju nijansu.
Jer što se šećer duže kuva on više tamni.
No comments:
Post a Comment