Sastojci:
- 12 tankih kora
Za Fil:
- 200 gr belog sira
- 4 jaja
- 1dl kisele pavlake
- So
Za prelivanje i premazivanje:
- Kisela voda
- Oko 1 dl ulja
Način Pripreme:
Umutiti jaja, posoliti po želji, dodati izgnječen beli
sir i kiselu pavlaku.
Na stoljnjak ili veću krpu stavite jednu koru koju ćete
poprskati i premazmazati kiselom vodom. Posle prskanja kiselom vodom kapnite
samo par kapi ulja po sredini. Preko prve stavite drugu koru i isto sprskajte i
premažite kisleom vodom i par kapi ulja. Preko druge staviite treću koru i
ponovite ostupak sa kiselom vodom i par kapi ulja. Na polovinu kore po stavite
fil i urolajte. Prabacite urolanu pitu na pleh u kome ćete peći i koji niste
podmazali.
Uradite isto sa ostatkom kora.
Pitu u plehu iseći nožem na željene komade. (Malo fila će
iscureti ali sve će doći na svoje mesto, to se neće ni primetiti niti zagoreti).
Sada zagrejte ulje do ključanja i kašikom zalijte na svakom mestu gde ste
presekli pitu. Tako zalivenu pitu stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni i
pecite dok ne dobije tamnu zlatnu boju. Kada je pita ispečena, izvadite pleh i
premažite vrelu pitu kiselom vodom svuda. Prekrite suvom krpom i ostavite da se prohladi
oko 20 minuta.
Ponovo nožem preseći pitu po presecima koje smo napravili
na početku i služiti.
Prijatno!
No comments:
Post a Comment