- 8 g suvog kvasca ili 20 g svežeg
- 1.5 dl toplog mleka
- 1 kašičica šećera
- 600 g brašna
- 100 g šećera
- 100 g masti ili butera sobne temperature
- 1.5 dl toplog mleka
- 2 žumanca
- prstohvat soli
za
fil:
- džem
ili
- 300 g mlevenom maka
- 150 g prah šećera
- 100 ml mleka
- 2 belanca
- 2 kesice vanile
Način
Pripreme:
U 150 ml toplog mleka staviti kvasac,kašičicu šećera i
sve promešati i ostaviti sa strane da kvasac nadođe.
U
posudu u kojoj ćete mesiti testo, staviti 600gr brašna , dodati 100 gr masti/ butera,prstohvat
soli, 100 gr šećera, 1.5 dl mleka, 2
žumanca ,nadošli kvasac i zamesiti glatko malo tvrdje testo. Podeliti testo na 4
loptice i ostaviti da naraste sat vremena.
Kada
je neraslo razoklagijati testo sto tanje možete i premazati džemom i zaviti u
rolat.U pleh postavljen papirom za pečenje staviti rolate i prekriti ih
plastičnom folijom i ostaviti ssat vremena da naraste. Premazati umućenim
jajetom i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta.
Ako
koristite mak za fil:
Samlevenom
maku dodati umućena belanca, prah šećer, vanilin šećer i vrelo mleko. Treba da
dobijete gustu smesu.
Prijatno!
No comments:
Post a Comment