September 22, 2013

Štrudla


Sastojci:
  • 8 g suvog kvasca ili 20 g svežeg
  • 1.5 dl toplog mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 600 g brašna
  • 100 g šećera
  • 100 g masti ili butera sobne temperature
  • 1.5 dl toplog mleka
  • 2 žumanca
  • prstohvat soli
za fil:
  • džem
ili
  •  300 g mlevenom maka
  • 150 g prah šećera
  • 100 ml mleka
  • 2 belanca
  • 2 kesice vanile

Način Pripreme:
U 150 ml toplog mleka staviti kvasac,kašičicu šećera i sve promešati i ostaviti sa strane da kvasac nadođe.
U posudu u kojoj ćete mesiti testo, staviti 600gr brašna , dodati 100 gr masti/ butera,prstohvat  soli, 100 gr šećera, 1.5 dl mleka, 2 žumanca ,nadošli kvasac i zamesiti glatko malo tvrdje testo. Podeliti testo na 4 loptice i ostaviti da naraste sat vremena.
Kada je neraslo razoklagijati testo sto tanje možete i premazati džemom i zaviti u rolat.U pleh postavljen papirom za pečenje staviti rolate i prekriti ih plastičnom folijom i ostaviti ssat vremena da naraste. Premazati umućenim jajetom i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta.

Ako koristite mak za fil:
Samlevenom maku dodati umućena belanca, prah šećer, vanilin šećer i vrelo mleko. Treba da dobijete gustu smesu.

Prijatno!

No comments:

Post a Comment