September 19, 2013

Baklava

Sastojci:
  • 400 gr mlevenih oraha
  • 100 gr seckanih pistaća
  • 500 gr tankih kora
  • 200 ml ulja

  • 600 gr šećera
  • 500 ml vode


Način Pripreme:
Fil: Pomešati mlevene orahe i seckane pistaće.
U podmazan pleh staviti jednu koru, premazati je uljem pa drugu isto premazati uljem, i tako 4 kore.Preko četvrte staviti fil, pa preko dve kore premazane uljem i tako dok ne nestane fila. Za poslednji red idu 4 kore svaka premazana uljem.
Oštrim nožem iseći željene oblike i staviti da se peče. Peci na 180 stepeni oko 40-45 minuta dok baklava ne dobije svetlu braon boju.Preliti sirupom i ostaviti da se ohladi.
Sirup:
600 gr šećera i 500 ml vode, kuvati od momenta ključanja oko 5-6 minuta. Preliti vruću baklavu vrućim sirupom.

Prijatno!

No comments:

Post a Comment